CLIENT
Private

LOCATION
Kalamaria, Thessaloniki

AREA
515 m2

YEAR
2019

DESIGN TEAM
Maria Deda
Varvara Karaoglou
Maria Koukoutsi
Visualization: Christos Panagos

PROJECT TEAM
Structural Design: Despina Kamataki
MEP Design: Georgios Archontoulakis

STATUS
Under construction

The intention of our design for this Residential Building was to have a significant presence and to take advantage of the view, position and orientation it will acquire, as it occupies a significant corner of the urban block. Basic design principles applied were:

  • use a unique but timeless form to give the building a robust and distinctive presence
  • take full advantage of the site openness, natural light and Park/Sea views
  • generate a comfortable microclimate by giving protection against natural elements (north-facing winds and western direct sunlight) with the creation of planted roofs and architectural shading elements.

Morphologically speaking, the building is designed with the principle of differentiating the base and the superstructure, in order to visually reduce its height and avoid the monotony often encountered in the “Greek Polikatoikia”. For the same reason, semi-open spaces are created in succession with open and closed balconies, in a playful sequence of shadows and volumetry. Balconies are unified by metal elements to create a single visual set and emphasize the overall geometry of the proposal. Closed balconies, a prominent morphological feature on the facades, are clad with marble, while any openings also bear marble blinds for uniformity and sun protection. Freely arranged shading elements on the facade, apart from functionality, also provide diversity, prestige and distinction to the building.

GROUND FLOOR

TYPICAL FLOOR

6th FLOOR

7th FLOOR